Preventivní opatření pro prodloužení životnosti kávovaru a zachování kvality vyrobené kávy

Jak prodloužit životnost Vašeho kávovaru na maximum? Topné těleso a celý průtokový systém ovlivňuje zejména usazování vodního kamene. Zejména při tvrdé vodě. Na mechanické části, zejména při automatických kávovarech, zase ovlivňují vlastnosti kávových zrn. Jak tedy zajistit nejlepší kávu a dlouhou živostnost Vašeho kávovaru:

ODVÁPŇOVÁNÍ KÁVOVARU – vodní kámen se v kávovaru tvoří podobně jako v rychlovarné konvici. Vodní kámen se tam usazuje a zhoršuje výkon topného tělesa a ucpává průtokové kapacity potrubí, což může radikálně zvýšit tlak v systému. Vysoký tlak zase následně způsobí poškození čerpadla nebo některého s těsnění a kávovar začne téct. Pokud vám kávovar teče, určitě ho nepoužívejte dál! Stav se určitě nezlepší, spíše naopak. A zároveň riskujete větší poškození nebo až zkrat, který může být nebezpečný nejen pro kávovar ale i pro Vás! Prevencí je pravidelné odvápňování. Na pravidelné odvápňování Vás většina automatických kávovarů přímo vyzve. Samotné odvápňování spočívá v nalití speciálního přípravku do vody a spuštění procesu odvápňování na kávovaru. Při pákových automatech je to horší. Ty Vás na problém se zavápněním neupozorní. Většina uživatelů proto začíná řešit zavápnění takového kávovaru až tehdy, když přejde do kritického stadia a značně se zhoršovat jeho schopnost vyrábět kávu nebo se projeví nějaká ze zmíněných závad.

Pokud byla prevence zanedbána nebo využíváte kávovar pravidelně na místech, kde je voda velmi tvrdá, tak běžným odvápňovačem nebudete schopen nahromaděný vodní kámen z kávovaru odstranit. Pak je nejlepší volba profesionální odvápnění u nás v servisu. Kávovar rozebereme a odvápníme ho úplně a on se Vám odvděčí chutnou kávou, na kterou jste byli zvyklí.

ČIŠTĚNÍ USAZENIN – káva je mastná a při mletí a manipulaci s ní se v kávovaru pomalu vytvářejí usazeniny, které ztěžují práci mechanickým částem, zejména mlýnku. Nahromaděné usazeniny nejen zhoršují práci kávovaru a zvyšují jeho opotřebení, ale také zhoršují chuť vyráběné kávy.

Pro důkladné vyčištění od usazenin je nutné rozebrat kávovar a mlýnek. V případě zájmu o takový servis nás neváhejte kontaktovat.

FILTRACE VODY – jednou z dalších preventivních opatření které prodlouží životnost Vašeho kávovaru je používat filtraci pro používanou vodu. Filtrace změkčuje vodu, ale také zlepšuje chuťové vlastnosti vyrobené kávy.